Wondermiddel: Tea tree olie, wat kun je er allemaal mee?

http://www.zusjesvandemode.nl/2014/08/wondermiddel-tea-tree-olie-wat-kun-je.html#more

Tea tree olie, een olie die tegenwoordig te vinden is in allerlei verschillende producten en die vooral in pure vorm wordt neergezet als wondermiddel. Maar waar is de olie nou eigenlijk goed voor? Waar kun je het allemaal voor gebruiken? Ik vertel het je in dit artikel!


Ik ben zowaar opgegroeid met tea tree olie. Toen ik een jaar of 10 was en mijn kat had haar staart tussen de deur gehad adviseerde een vriendin van mijn moeder haar om het te ontsmetten met tea tree olie. Hier ging een wereld open voor mijn moeder en vanaf toen hadden wij altijd tea tree olie in huis en werd het gebruikt voor van alles, bij het ontsmetten van wondjes, in een stoombadje, in een voetenbadje, bij eczeem, bij roos en ga zo maar door. 'Daar moet je tietrie op doen!' zei mijn moeder altijd. Toen ik wat ouder was ontdekte ik pas dat het helemaal geen 'tietrie' heette maar dat het tea tree olie was, haha.

De geur van Tea tree olie is erg sterk en vind ik persoonlijk niet erg aangenaam. Maar goed, soms moet je er wat voor over hebben om van een bepaald kwaaltje af te komen en dan is tea tree olie toch echt wel een heel snel werkend wondermiddeltje, zonder nare bijwerkingen. Er zijn trouwens ook veel mensen die de geur wel lekker vinden (zoals mijn moeder bijvoorbeeld, haha).


Wat is tea tree olie nou eigenlijk?

Tea tree olie is een 100% natuurlijke essentiële (etherische) olie met een antiseptische werking op schimmels, bacteriën en virussen. Dat betekent dus dat de olie schimmels, bacteriën en virussen doodt. Het is een zeer krachtig product dat kan worden gebruikt bij allerlei verschillende (uitwendige) kwalen, sommige mensen gebruiken het ook in het huishouden. Tea tree olie wordt gewonnen uit de bladeren van de tea tree boom (de Melaleuca alternifolia) deze boom komt oorspronkelijk uit Australië. Bron.

Tip: Koop altijd 100% pure Tea tree olie!  Let er wel op dat de tea tree olie (net zoals andere etherische oliën) niet bij baby’s of heel jonge kinderen gebruikt mag worden.


Wat kun je er allemaal mee?

Anti-bacterieel
Tea tree olie kun je goed gebruiken voor het desinfecteren van brand, schaaf en snijwonden. Een groot voordeel hiervan is dat het niet prikt, daarom ook erg geschikt voor kleine kinderen!Bron.
Tegen virussen
Tea tree olie kan heel goed worden gebruikt om virusinfecties te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan verkoudheid. Je kunt een paar druppels tea tree olie in een bak kokend water doen om zo een stoombadje te nemen met een handdoek om je hoofd. Werkt bij mij altijd super fijn!                                                                              

Schimmeldodend
Schimmelinfecties kunnen met tea tree olie goed worden behandeld. Denk hierbij aan voetschimmels, kalknagels, vaginale schimmel, Psoriasis, Rosacea etc.                                

Puistjes, acne en mee-eters.
Tea tree is een goed natuurlijk middel om van puistjes af te komen. Het bevat unieke desinfecterende en verzachtende eigenschappen en verwijdert de natuurlijke oliën van je huid niet waardoor je huid niet verder beschadigd raakt, zoals bij veel andere middelen tegen puistjes wel het geval is. Je kan de olie op puistjes aanbrengen met een wattenstaafje of gewoon met je vingers, laat het een paar uur of nog beter de hele nacht inwerken. De tea tree olie desinfecteert de poriën en je zult zien dat de olie je puistjes snel uitdroogt. Bij een gevoelige huid kun je de olie verdunnen met een beetje water. Of je kunt een stoombadje nemen, wat niet alleen erg goed is voor je luchtwegen maar het reinigt ook je poriën erg grondig!

Tegen insecten
Door de aanwezige typerende geur kan tea tree olie helpen bij het afweren van insecten. Doe een paar druppels in een geurbrander, zodat de geur lang blijft hangen. Insecten blijven dan liever weg. Je kunt het in pure vorm op een muggenbult druppelen, helpt tegen de jeuk en de bult zal sneller overgaan. Tea tree olie kan ook helpen met het bestrijden van hoofdluis! 

Koortsblaar
Je kunt tea tree olie ook op je koortsblaar smeren, het bevat anti virale bestandsdelen om het herpes virus te remmen en het droogt je koortsblaar snel uit waardoor je dus sneller van je vervelende koortsblaar af bent! 

Aften (zweertjes/blaren in de mondholte)
Auw een afte! Ik heb wel eens last van een afte en dat kan verschrikkelijk pijn doen, vooral met eten. Wil je snel van je afte afkomen? Snoep dan niet en spoel je mond twee keer per dag met een glas water met daarin 3/4 druppels tea tree olie, it works!

Deze mondspoeling is niet alleen goed tegen aften maar is door zijn desinfecterende werking ook werkzaam tegen pijnlijk tandvlees, gevoelige tanden en ondersteund genezing van ontstoken plekken in de mond of keel. Slik het niet door!

Roos
Meng een paar druppels tea tree olie met je gewone shampoo en hoppa, je hebt een anti-roos shampoo! Niet een gewone anti-roos shampoo, want deze versterkt ook nog eens je haar en hoofdhuid en voorkomt besmetting met hoofdluis. 

Bron
Ja, tea tree olie is in mijn ogen echt wel een wonder middeltje. Het werkt tegen zó veel dingen! Er zijn vast nog veel meer dingen waar het tegen werkt.


Wisten jullie dat tea tree olie zo'n veelzijdige olie was? Gebruiken jullie wel eens tea tree olie en zijn er nog andere dingen waar jullie het voor gebruiken? Let me know in the comments!
Liefs,
Charlotte van de ModeVolg ons op social media:


5 opmerkingen:

 1. Tea tree is echt super handig! Gebruikte het vroeger vooral tegen puistjes. Nu doe ik het soms nog wel eens in een brandertje als ik verkouden ben!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb juist in wetenschappelijke onderzoeken gelezen dat tea tree juist slecht is om op je huid te doen. Het is irriterend, je huid knapt er niet van op en je kan er uitslag van krijgen. Ik zou het daarom afraden om tea tree daar niet voor te gebruiken

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mensen die er gevoelig voor zijn kunnen inderdaad huid irritaties krijgen bij het gebruik van de (onverdunde) olie. Tea tree olie is ook niet een middel voor dagelijks gebruik en ook bedoeld om op kwaaltjes te smeren en niet zomaar op de huid. Er zijn ook genoeg onderzoeken en succesverhalen waarin wordt aangetoond dat het wel werkt tegen heel veel verschillende kwalen.
   En ik zelf heb ook nog nooit ergens last van gehad! :)

   Heb je ook een bron bij de wetenschappelijke onderzoeken waar jij het over hebt? Ik kan namelijk niets vinden over dat je huid er niet van zal opknappen? Bedoel je hiermee acne?

   Verwijderen
 3. Ik wist dat het goed was, maar dat je er zoveel mee kunt !?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een handig artikel! Heel erg interessant.

  BeantwoordenVerwijderen