BEAUTY: Long hair needs care


Al jaren ben ik bezig mijn haar te laten groeien. Ik kan nu eindelijk zeggen dat ik best lang haar heb. Door de jaren heen heb ik veel tips en handige foefjes verzamelt. Tijd om deze met jullie te delen!


 1. Gebruik geen of zo min mogelijk apparaten die met hitte werken (stijltang, krultang, föhn etc.) je droogt je haar hiermee uit en het gaat er op den duur van afbreken. Wanneer je dit wel doet, gebruik dan een goede serum of heat protector. 

 2. Verf je haar niet, zo min mogelijk of met een natuurlijke haarverf. Haarverf droogt je haar uit wat resulteert in gespleten haarpunten die je er toch echt af zal moeten knippen anders worden ze alleen maar groter en moet je er op den duur alleen maar meer af knippen!

 3. Slaap niet met je haar los. In je slaap beweeg je vaak veel en wrijf je je haar vaak over het kussen waardoor het beschadigd. Ik slaap altijd met een vlecht of een staart met daar een pantysok overheen haha. Dat laatste ziet er wel heel belachelijk uit, dus niet doen als je voor het eerst met je vriendje gaat slapen hihi. 

 4. Doe je haar zo vaak mogelijk vast in een staart, vlecht of knot. Als je je haar los hebt beschadigd het sneller door wrijving tegen dingen waar je tegenaan leunt, dingen waar je aan blijft hangen met je haar en door tassen die je aan je schouder hangt. Doe hierbij je elastiek niet te strak. Milde elastiekjes voor je haar maak je gemakkelijk zelf van een (kapotte) panty.Deze elastiekjes knellen je haar niet af.

 5. Water drinken! Dit zorgt ervoor dat je haar sterker wordt en sterker haar groeit sneller. Water is niet alleen goed voor je haar maar ook voor je huid.

 6. Zonlicht zorgt voor opname van vitamine A en D en deze vitaminen bevorderen de aanmaak van ‘haargroei hormonen’. Laat het zonnetje maar komen! Soms mag je de natuur ook best een handje helpen. De belangrijkste vitamine voor je haar is vitamine B. Als je lichaam te weinig vitamine B bevat dan ga je dat terugzien in je haar (dof haar, haar uitval). Bij de drogist heb je tegenwoordig veel verschillende vitamine B pillen.


 7. Wanneer je na het douchen je haar afdroogt met een handdoek, wrijf dan niet te hard. Je kunt het best met de handdoek je haar droog ‘kneden’ en daarna de handdoek als een tulband om je hoofd wikkelen. Daarna in je handdoek droge haar een serum aanbrengen. Een serum plakt als het ware je haarpunten aan elkaar, waardoor ze minder snel splijten (wanneer ze al gespleten zijn niet verder splijten). Heb je erg snel vet haar breng je serum dan alleen aan in de droge punten.

 8. Neem een keer in de week de tijd om je haar (en hoofdhuid) te verwennen met een haarmasker. Ik gebruik hier tegenwoordig pure koudgeperste kokosnoot olie voor. Kokosnootolie is de enige olie waarvan is bewezen dat die echt doordringt tot de kern van je haar. Je kunt het masker of de kokosolie in de lengte en punten van je haar aanbrengen maar ook over je hele haar inclusief hoofdhuid. Geef jezelf een hoofdhuidmassage! Dit zorgt voor een goede doorbloeding en je stimuleert hiermee de haarzakjes.

 9. Was je haar niet met te heet water, hoe heter hoe meer het je haar beschadigd (en je huid uitdroogt). Koud water is het allerbeste maar een koude douche is natuurlijk niet zo fijn! Ik spoel mijn haar na het douchen vaak nog even met koud water om mijn haarschubben te sluiten. Haarschubben?! Ja, haarschubben! Je haar bestaat uit haarschubben. Haarschubben liggen wanneer ze gesloten en dus gezond zijn dakpansgewijs over elkaar heen. Ze beschermen het binnenste gedeelte van het haar. Dit binnenste gedeelte zorgt ervoor dat het haar sterk en elastisch is.  Door verschillende (ook hierboven genoemde) oorzaken: verven, gebruiken van hitte: föhn, krultang, stijltang en ook door andere chemische behandelingen zoals permanent, bleken of chemisch stijl maken van je haar kunnen de schubben open gaan staan en beschadigen. 

 10. Ga niet te vaak naar de kapper. Kappers knippen vaak overbodig veel van je punten af.. zo krijg je nooit lang haar! Twee keer per jaar een kappersbezoek moet genoeg zijn wanneer je je aan bovenstaande stappen houdt. Ik knip tegenwoordig zelf mijn haar. Zoek maar eens op YouTube naar ‘How to cut your own hair’ of How to cut your own hair in layers’. Er zijn honderden filmpjes over te vinden! Doe dit wel met een echte kappers schaar en niet met een huis, tuin en keukenschaar.


Allerbelangrijkste: heb veel geduld en onthoud dat je haar ongeveer 1 cm per maand groeit!

Ben jij ook bezig met het laten groeien van je haar? Of houd je juist meer van kort haar? En zou jij het aandurven om je eigen haar te knippen?


Succes :)

Like onze facebook-pagina!


Of volg ons op Bloglovin   Follow on Bloglovin


Tot de volgende volgende blogpost!

Liefs,
Charlotte van de Mode


21 opmerkingen:

 1. super handig! was ik net naar opzoek :D
  mijn haar is echt extreem droog *zucht*

  http://elinuh.weebly.com

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik denk dat het ook een beetje aan genetica ligt, of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk wel dat het bij de een inderdaad sneller groeit dan bij de ander. Die 1 cm per maand is dan ook een gemiddelde. Mijn haar groeit ook niet zo snel, ben er inmiddels bijna 5 jaar mee bezig! Geduld is een schone zaak :P

   Verwijderen
  2. Aan genetica maar ook aan goede verzorging! Mijn haar groeit erg snel, wel 1,5- 2 cm per maand alleen was ik niet zo zuinig op mijn haar (Lees elastiekjes er ruw uittrekken, geen serums en altijd met los haar slapen, ook houd ik van een vrij hete douche en gebruik nogal eens de fohn) Dit resulteerde in dat ik steeds mijn dooie punten moest bijknippen en het steeds wanneer het lang was weer kort moest. Mede door Charlotte gebruik ik nu serums,conditioner en haarmaskers, heb ik mijn fohn verbannen en haal ik de elastiekjes voorzichtig uit mijn haar. Het groeit nu erg snel en is gezond en glanst!

   Liefs, Samantha

   Verwijderen
 3. Handige tips!

  En leuk dat jullie met zijn tweeën schrijven :)

  www.danaivorgia.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Handig artikel! Ik heb zelf ook best lang haar en gebruik inderdaad ook af en toe een masker van kokosnootolie!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Goede tips! Ik ben mijn haar ook aan het laten groeien. Ga overigens ook 2x per jaar naar de kapper, maar wat er in die tijd gegroeid is knipt de kapper er altijd af ;') Ga binnenkort dus ook maar eens zelf voor kapster spelen haha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha ja ik ben mijn vertrouwen in kappers ook echt verloren, succes!

   Verwijderen
 6. Hoi Samantha! Wat een leuke tips!
  Welk merk kokosnootolie is het? En waar te koop?
  Groetjes Janine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit is Charlotte! Ik heb deze https://www.gezondheidaanhuis.nl/nl/product/9798 hier besteld.
   Maar je kan ook goede halen bij de biologische winkel of De Tuinen.

   Verwijderen
  2. Ok super thanks!

   Verwijderen
 7. Ik heb zelf aardig lang haar en ben er erg blij mee, zou het voor geen goud er af willen knippen. Maar het kost wel erg veel tijd en extra verzorging om mijn lange manen gezond te houden ;) Goede tips heb je gegeven!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik gebruik nu ongeveer 1,5 jaar kokosnootolie als masker en echt iedereen die mij kent zegt dat m'n haar erg is gegroeid! Het maakt je haar ook ontzettend zacht en glanzend. Ik kan niet meer zonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Handige tips! Ik heb mijn haar in de zomer flink geknipt omdat het echt nodig was, omdat ik in een zonnige land was groeide mijn haar erg snel. Nu hou ik me aan (bijna) alle tips die je hebt gegeven en gaat het de goeie kant op. Bi mij werkt vooral de zon heel erg (door de vitamine).

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goede tips, mijn haar is voor het eerst echt lang, dus verzorging is weer heel nieuw ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Leuk! :)

  http://fuckhighclass.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Leuke tips! Met haar vast slapen lukt me alleen echt niet dan slaap ik slecht op één of andere manier

  BeantwoordenVerwijderen