MY LIFE AS A: Model Suzanne verteld over haar modellenwerk!


Als klein meisje was het net zoals van vele andere meisjes mijn grote droom om model te worden. Ik liep altijd in de kleren van mijn moeder en deed mijn make-up met haar spulletjes. Mijn moeder moest ook foto's van mij maken en als ze vroeg:"Samantha, wat wil je later worden?" hoefde ik er niet over na te denken: "Foto-fodel" (fotomodel) was mijn antwoord.

Helaas heb ik niet genoeg schoppen onder mijn kont gekregen (1.56m!) en ben ik ook te gek op eten om 'Fotofodel' te worden maar mijn buurmeisje Suzanne waarmee ik samen in prinsessen kleertjes liep inclusief knalroze-paarse-blauwe oogschaduw en rode lippen werdt wel model! Hoe ze als model aan de slag kon en wat voor wereld het modellenwereltje is lees je hier!


Wanneer wist je dat je model wilde worden en waarom wilde je dit graag?
Op mijn twaalfde zag ik voor het eerst het tijdschrift Voque in de supermarkt. De cover sprak mij ontzettend aan, het was zo krachtig! Je voelde echt de magie. Het model op de cover straalde zelfvertrouwen uit en de kleding vond ik prachtig. Die magie en dat zelfvertrouwen wilde ik ook voelen. Mij één voelen met de camera en de fotograaf. Dat voel ik trouwens elke keer als ik voor de camera sta. Dat vindt ik ook het mooiste aan modellenwerk. Naast die krachtige cover was ik ook een echt "meisje meisje". Van kleins af aan hield ik al van make-up en mij mooi aankleden. Van prinsessenjurkjes, tiara's en paars-blauwe-roze oogschaduw naar uiteindelijk echte fashion!


Hoe ben je model geworden? Ben je gescout of ben je zelf langs bureaus gegaan?
Op mijn veertiende werd ik aangesproken via Hyves of ik naar een casting wilde komen van L'Orèal Paris. Ik kon het eigenlijk niet geloven dat ik via Hyves werd aangesproken maar ben toch gegaan. Samen met mijn moeder. Daarna volgden er regelmatig opdrachten voor Schwarzkopf en L'Orèal Paris. 
Op mijn vijftiende schreef ik mij in voor een modellenwedstrijd van modellenbureau House of Orange. Bij deze wedstrijd werd ik eerste en won ik een contract bij House of Orange. Na twee jaar ben ik gestopt wegens prive omstandigheden. Toen het weer beter ging begon het toch weer te kriebelen. Ik stuurde mijn foto's naar het Dune Agency. Bij dit bureau werk ik nu nog steeds.

Hoe oud was je toen je modellenwerk ging doen?

Ik begon met modellenwerk toen ik 14 was. Ondertussen ben ik 20. Ik doe het nu dus inmiddels al 6 jaar!

Ga je zelfstandig naar castings of heb je altijd iemand mee?
Toen ik jonger was ging mijn moeder altijd mee naar castings. Wij hebben samen dus al veel kleine reisjes gemaakt. Tegenwoordig ga ik altijd alleen naar castings. 

Wat zijn volgens jou de eigenschappen die een model moet bezitten?
Dit vind ik een lastige vraag! Ik vind dat je zelfstandig en professioneel moet zijn en wat ik ook heel belangrijk vind is dat je iedereen als gelijke moet behandelen. Dit doe ik dan ook altijd zelf. Daarnaast moet je een harde werker zijn, als model maak je lange dagen. Doorzettings-en uithoudingsvermogen heb je dan wel nodig.Als model is het belangrijk om een gezonde levenstijl te hebben en veel te sporten. Het scheelt dat ik een Coeliaki-vrij (glutenvrij) dieet moet volgen. Hierdoor mag ik sowieso al veel vette etenswaren niet hebben.

Reis je veel voor je modellenwerk?
Ik ben vorig jaar een maand naar Athene geweest voor modellenwerk, verder niet heel veel. Als je nog studeert is het erg moeilijk om zomaar een paar weken/maanden weg te gaan voor werk. Ik heb nu net mijn studie afgerond en ik ben benieuwd wat de toekomst mij gaat brengen!

Loop je naast foto's ook shows?

Ik heb vroeger wel veel shows gelopen. Tegenwoordig niet zo 
veel meer door mijn studie. Fashionweek valt tijdens normale schooldagen. Stiekem vindt ik 
shoots ook leuker, het is meer mijn ding. 


Verdient het modellenwerk goed?
Voor sommige jobs krijg je best goed betaalt. Het verdient altijd beter dan als je bij de supermarkt werkt. Alleen het heeft heel erg met boekingen te maken. De ene maand heb je veel boekingen de 
 andere maanden niet. Je hebt dus geen zekerheid zoals je met een normale job wel hebt. 

Hoe combineer je je modellenwerk met je school/werk? 

Het is vooral belangrijk dat je goede afspraken maakt met je boeker. Zodat er geen misverstanden komen. Het helpt ook als je een aardige decaan/ mentor hebt. Die kan je echt goed helpen. Maar als je full-time werkt kan een boeker natuurlijk meer werk voor je aanemen, maar dat spreekt voor zich. 

Zou je als je de kans er voor kreeg fulltime modellenwerk willen doen?
Absoluut, ik zou wel reisjes willen maken. Met modellenwerk krijg je veel van de wereld zien. Daarnaast is het iets wat ik altijd al heb willen doen. Mijn droomjob!

Zijn er wel eens opdrachtgevers negatief als je voor een casting komt?
Natuurlijk ook dat gebeurt. Dan ga ik naar een casting en dan word ik niet geboekt. Maar dit hoort er ook bij en vind ik niet erg. 


Wordt er wel eens gevraagd om iets aan jezelf te veranderen zoals je haarkleur veranderen of het korter knippen van je haar?

Toen ik jonger was werd me wel gevraagd om het heel kort te laten knippen, maar toen had ik zo'n spijt! Ik voelde me helemaal niet meer vrouwelijk. Nu heb ik een bobje. Dit vind ik een mooie lengte en het onderscheid mij van de andere modellen. Wel moet ik mijn haarkleur bruin houden en dezelfde lengte houden. Dat snap ik wel, ik kan natuurlijk niet met blond haar bij een opdrachtgever aankomen terwijl hij mij met donker haar heeft geboekt! 
Heb je wel eens een opdracht geweigerd? Zo ja waarom?
Ik heb nog nooit een opdracht geweigerd. Meestal weet een boeker goed wat een model wel en niet wilt. Ze zoekt meestal ook een model wat goed bij de wensen van de opdrachtgever past. Dan pas stelt ze het model voor.  

Komt het beeld dat je van modellenwerk had overeen met hoe je het nu ervaart?
Jazeker, heel veel meisjes denken alleen maar aan de roem en dat je als model op handen wordt gedragen. Zo heb ik nooit gedacht.Ik denk dat ik daar te nuchter voor ben, misschien ook wel te Fries haha. Het is gewoon hard werken en je best doen. Het zijn lange dagen die je maakt. Ik zit soms al om half zeven in de trein en dan ben ik pas om half twaalf thuis. Niks glamoureus aan!


Wat is er zo leuk aan model zijn?
Dat je veel mensen ontmoet, je veel kan reizen, veel kan leren over het vak, je elke keer als model moet inleven in het concept van een fotograaf, en dat je uiteindelijk een mooi resultaat hebt.

Wat vond je de allerleukste/mooiste/meest bijzondere ervaring in het modellenwerk?
Dit weet ik eigenlijk niet. Ik vind alles heel leuk. Ik vond Athene heel bijzonder, op dat moment had ik het heel erg moeilijk.Ik mistte mijn toenmalige vriend heel erg en mijn ouders.Ik voelde me een vreemde eend in de bijt bij al die andere modellen.  Achteraf kan ik terug kijken op een bijzondere ervaring, nu zie ik dat ik doorzettingsvermogen heb en uiteindelijk ook van mijn ervaringen in Athene kon genieten. Kun je omschrijven hoe het meestal gaat van casting tot de shoot zelf?
Dit verschilt elke keer weer! Soms stuurt mijn boeker de portfolio's op en dan zoekt de opdrachtgever het juiste model en boekt deze dan ook.Er wordt van te voren gevraagd  door mijn boeker aan de modellen wie er beschikbaar is op de dagen dat de opdrachtgever een model nodig heeft.Vervolgens krijg je een bevestiging hiervan. Bij een casting moet je langs komen. De opdrachtgevers bekijken dan je boek en je maten. Soms maken ze een foto. Als je dan geboekt word, kom je gewoon op de shoot ter plaatse. 


Op welke foto ben je het meest trots?
Ik ben zelf altijd heel kritisch op mijn foto's dus vind ik dit moeilijk te benoemen. Mijn foto's van Philip Riches en Jan andraschko vind ik het mooist. Terwijl ik de shoot die ik heb met Malou Baumhauer ook heel mooi vind. Ik kan dus moeilijk kiezen!

Heb je nog tips voor lezers die ook graag model willen worden? 
Wees vooral jezelf, geef duidelijk je grenzen aan, and have fun! 3 opmerkingen:

 1. wat een interessant artikel!
  echt heel leuk om te lezen.
  xx Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Bedankt! Wij hoopten al dat het leuk was om te lezen.

  Liefs!

  BeantwoordenVerwijderen